..to jabłka. Jedzone kilogramami, codziennie, od lat. Śmiało mogę powiedzieć, że jestem od jabłek uzależniona. Najbardziej lubię je surowe, chociaż szarlotką też nie pogardzę. Natomiast zapewne jestem jedną z niewielu osób, które nie przepadają zbytnio za truskawkami jako takimi. Nie popadam w euforię w maju czy czerwcu, kiedy pojawiają się truskawki. Nie rozumiem też zachwytów nad deserami w stylu: truskawki + bita śmietana. Ale truskawki w ciastach to co innego. Upieczone truskawki uwalniają niesamowite smaki i aromaty, których na próżno (według mnie) szukać w tych "surowych". Dlatego tak smakuje mi to ciasto.
Ciasto z truskawkami
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru (u Liski 1 szklanka)
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu (użyłam octu jabłkowego)
- szklanka truskawek
- garść płatków owsianych do posypania truskawek (opcjonalnie)
2 komentarze:
Jak ja kocham truskawki :):)
Pozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com
Ja uwielbiam truskwaki pod każdą postacią i w każdej ilości :) A takie ciasto kojarzy mi się bardzo z latem i wakacjami :)
Prześlij komentarz