Moje ulubione owoce..

14 lut 2010

..to jabłka. Jedzone kilogramami, codziennie, od lat. Śmiało mogę powiedzieć, że jestem od jabłek uzależniona. Najbardziej lubię je surowe, chociaż szarlotką też nie pogardzę. Natomiast zapewne jestem jedną z niewielu osób, które nie przepadają zbytnio za truskawkami jako takimi. Nie popadam w euforię w maju czy czerwcu, kiedy pojawiają się truskawki. Nie rozumiem też zachwytów nad deserami w stylu: truskawki + bita śmietana. Ale truskawki w ciastach to co innego. Upieczone truskawki uwalniają niesamowite smaki i aromaty, których na próżno (według mnie) szukać w tych "surowych". Dlatego tak smakuje mi to ciasto.

Ciasto z truskawkami


  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (u Liski 1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu (użyłam octu jabłkowego)
  • szklanka truskawek
  • garść płatków owsianych do posypania truskawek (opcjonalnie)
Jajka ubijać z cukrem przez około 3 minuty. Dodać olej, wodę, ocet a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy (moja ma średnicę 23 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Poukładać truskawki i posypać płatkami owsianymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

2 komentarze:

Patrizia pisze...

Jak ja kocham truskawki :):)

Pozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com

kasiaaaa24 pisze...

Ja uwielbiam truskwaki pod każdą postacią i w każdej ilości :) A takie ciasto kojarzy mi się bardzo z latem i wakacjami :)