Cynamon&Cynamon

24 lut 2010

Oto intensywnie cynamonowa babka z uzależniającą, równie cynamonową kruszonką. Swój cudny pomarańczowy kolor zawdzięcza zarówno tej przyprawie jak i oleju palmowemu. To proporcje na małą babeczkę (około 16x8 cm), dlatego łasuchom od razu proponuje je podwoić :)

Babka cynamonowa z cynamonową kruszonką

  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru (można dać więcej, zależy od preferencji)
  • 5 łyżek oleju karotenowego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • na kruszonkę: (robilam ją "na oko") mąka+cukier+zimne masło+cynamon
Ubić jajka z cukrem do powstania puszystej masy. Dodać jogurt i olej, wymieszać (nie miksować). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem, wymieszać łyżką. Masę wylać do natłuszczonej foremki (piekłam w małej keksówce o wymiarach 16cmx8cm). Wymieszać mąkę z cukrem i cynamonem. Dodać masło pokrojone w małe kawałeczki i rozcierać palcami aż do powstania kruszonki. Posypać nią ciasto i piec w 160 stopniach przez około 50 minut (do próby suchego patyczka).

3 komentarze:

cukrowa wróżka pisze...

ta kruszonka...*.* Mniam!

cooking Marta pisze...

Bardzo fajne proste ciasto i ten cynamon! pycha :)

asieja pisze...

od tej kruszonki to bym się na pewno uzależniła