Pyszny sernik, pełen chrupiących migdałów i ciekawego smaku Amaretto. Polecam!
Migdałowy sernik z Amaretto
Przepis pochodzi z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Migdalowy-sernik-z-Amaretto.html
SPÓD:
- 225 g ciastek pełnoziarnistych digestive
- 75 g stopionego masła
Ciastka pokruszyć w malakserem lub tłuczkiem. Wymieszać ze stopionym masłem i wcisnąć w dno tortowicy o średnicy 23 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i schłodzić w lodówce.
MASA SEROWA:
- 750 g sera śmietankowego (zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 jajka
- 100 ml Amaretto
- 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni
Zmiksować dokładnie ser, dodać mleko. Ubijać do połączenia. Wbijać pojedynczo jajka. Dodać likier, ekstrakt/aromat oraz skrobię ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać płatki migdałów i wymieszać całość. Wylać masę na schłodzony spód. Piec 1 godzinę w 175 stopniach. Po upieczeniu schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
I ktoś chciał jeszcze coś powiedzieć:
WESOŁYCH ŚWIĄT!!!
4 komentarze:
Wesołych Świąt!
serowo migdałowe połączenie jest pewnie niezwykle pyszne
pięknych świąt!
Wesołych Świąt!
ps. zabawny ten zając:)
Pyszny ten sernik, robiłam kilka razy. Moja modyfikacja polega na dodaniu polewy kajmakowej na górę, posypanej płatkami. Sernik jest mokry i delikatny.Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo ładny blog i fajne przepisy!
Prześlij komentarz