Migdałowy sernik z amaretto

3 kwi 2010

Pyszny sernik, pełen chrupiących migdałów i ciekawego smaku Amaretto. Polecam!

Migdałowy sernik z Amaretto

Przepis pochodzi z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2009/02/Migdalowy-sernik-z-Amaretto.html

SPÓD:
  • 225 g ciastek pełnoziarnistych digestive
  • 75 g stopionego masła
Ciastka pokruszyć w malakserem lub tłuczkiem. Wymieszać ze stopionym masłem i wcisnąć w dno tortowicy o średnicy 23 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i schłodzić w lodówce.

MASA SEROWA:
  • 750 g sera śmietankowego (zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 jajka
  • 100 ml Amaretto
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g płatków migdałowych, podprażonych na suchej patelni
Zmiksować dokładnie ser, dodać mleko. Ubijać do połączenia. Wbijać pojedynczo jajka. Dodać likier, ekstrakt/aromat oraz skrobię ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Wsypać płatki migdałów i wymieszać całość. Wylać masę na schłodzony spód. Piec 1 godzinę w 175 stopniach. Po upieczeniu schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).

I ktoś chciał jeszcze coś powiedzieć:

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

4 komentarze:

Ania pisze...

Wesołych Świąt!

asieja pisze...

serowo migdałowe połączenie jest pewnie niezwykle pyszne

pięknych świąt!

Atria C. pisze...

Wesołych Świąt!
ps. zabawny ten zając:)

mikimama pisze...

Pyszny ten sernik, robiłam kilka razy. Moja modyfikacja polega na dodaniu polewy kajmakowej na górę, posypanej płatkami. Sernik jest mokry i delikatny.Pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo ładny blog i fajne przepisy!