Niezobowiązujące i co najważniejsze szybkie ciasto. Nie za słodkie, nie najulubieńsze, ale za to bardzo smaczne. Dla wielbicieli maku i babek piaskowych.
Piaskowy makowiec
Przepis pochodzi z forum CinCin, podany został przez Krystynę9: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26661&st=0
- 250 g masła lub margaryny (użyłam masła)
- 250 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1 cytryny
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 saszetka cukru waniliowego
- masa makowa - 900 g (użyłam masy firmy Bakalland; można też ją przygotować samemu)
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać na zmianę żółtka i mąkę, nadal ucierając. Na koniec dodać śmietanę i skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę (piekłam w prostokątnej formie o wymiarach 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, a na nie masę makową. Na mak wyłożyć resztę ciasta. Piec w 175 stopniach przez 50-60 minut. Wierzch można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
1 komentarze:
ja jestem bardziej wielbicielką maku niż babek. ale do herbaty zjadłabym z przyjemnością w połączeniu.
Prześlij komentarz