Sernik z Czarnego Lasu

7 kwi 2010

Chciałam opublikować ten przepis nieco później, ale muszę, muszę zrobić to teraz. Tak pyszny sernik zasługuje bowiem na uwagę, uznanie i mlaskanie :) Ser idealnie komponuje się z wiśniami, a wiśnie z czekoladą.

Sernik z Czarnego Lasu

Przepis Doroty z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2010/03/Sernik-Black-Forest.html

SPÓD:
  • 200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie (nie znalazłam takich, więc dodałam do zwykłych digestive kilka łyżek gorzkiego kakao)
  • 70 g stopionego masła
Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem. Wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam z podwójnej porcji w prostokątnej blaszce 25x35 cm). Schłodzić.
  • 700 g twarogu półtłustego zmielonego dwu-, trzykrotnie
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g drobnego cukru
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g świeżych lub mrożonych wiśni
  • 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce
Zmiksować ser, jajka, żółtka, mąkę, cukier i śmietanę. 1/4 masy wylać na spód, wyłożyć część wiśni i oprószyć częścią czekolady. Następnie wyłożyć kolejne 1/4 masy serowej, wiśnie i czekoladę i tak dalej (ostatnią warstwą może być ser lub wiśnie). Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę i 25 minut. Wystudzić w piekarniku a następnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

5 komentarze:

cooking Marta pisze...

heh marty pieka serniki z wisniami ;) prawda ze pyszny?

Cezonia pisze...

Pysznie się prezentuje :)

mikimama pisze...

Kiedyś na pewno zrobię. Choć mam już na koncie podobny, tyle że z ciastem czekoladowym, a nie na ciasteczkach. Jeśli chodzi o serniki ze strony Dorotus, polecam gorąco Sernik mokka z gruszkami. Piekłam z brzoskwiniami, ale i bez owoców byłby wspaniały. Pozdrawiam :)

anytsujx pisze...

Twój sernik wyglada bajecznie, kocham serniki, więc zapisuję przepis, by poznać jego smak, pozdrawiam :))

Anonimowy pisze...

Mniaaam! Cudownie się prezentuje!
Pozdrawiam, mania179 :)