Czy są na sali fanatycy mocno cytrynowych wypieków? Jeśli są (a ja się do nich zaliczam) do zapraszam do wypróbowania przepysznych muffinów z jeszcze pyszniejszym kremem lemon curd. Orzeźwiająca słodycz.
Muffinki z lemon curd
Przepis na muffinki z: http://thegoddesskitchen.blogspot.com/2008/09/lemon-curd-muffins.html; przepis na lemon curd z: http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Lemon-curd-cytrynowy-krem.html
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, proszek i cukier. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajko, olej, mleko i wanilię. Połączyć zawartości obu misek i krótko wymieszać. Przygotować lemon curd:
LEMON CURD:
- sok i skórka z 3 cytryn
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oliwy
Do papilotek nakładać łyżeczkę ciasta, łyżeczke lemon curd i znów łyżeczkę ciasta. Na wierzch można wyłożyć odrobinę lemon curd. Piec w 195 stopniach przez 10-15 minut.
1 komentarze:
jestem wielbicielką mocno cytrynowych i kwaśnych smaków
ale w wypiekach jeszcze nie próbowałam.. :-)
Prześlij komentarz