Czy są na sali fanatycy mocno cytrynowych wypieków? Jeśli są (a ja się do nich zaliczam) do zapraszam do wypróbowania przepysznych muffinów z jeszcze pyszniejszym kremem lemon curd. Orzeźwiająca słodycz.
Muffinki z lemon curd
Przepis na muffinki z: http://thegoddesskitchen.blogspot.com/2008/09/lemon-curd-muffins.html; przepis na lemon curd z: http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Lemon-curd-cytrynowy-krem.html
- 200 g mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - pół łyżeczki sody oczyszczonej
 - 100 g drobnego cukru do wypieków
 - 1 duże jajko
 - 75 ml oleju słonecznikowego
 - 150 ml mleka
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, proszek i cukier. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajko, olej, mleko i wanilię. Połączyć zawartości obu misek i krótko wymieszać. Przygotować lemon curd:
LEMON CURD:
- sok i skórka z 3 cytryn
 - 2 żółtka
 - 2 jajka
 - 200 g cukru
 - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka oliwy
 
Do papilotek nakładać łyżeczkę ciasta, łyżeczke lemon curd i znów łyżeczkę ciasta. Na wierzch można wyłożyć odrobinę lemon curd. Piec w 195 stopniach przez 10-15 minut.

1 komentarze:
jestem wielbicielką mocno cytrynowych i kwaśnych smaków
ale w wypiekach jeszcze nie próbowałam.. :-)
Prześlij komentarz