Muffiny z lemon curd

4 kwi 2010

Czy są na sali fanatycy mocno cytrynowych wypieków? Jeśli są (a ja się do nich zaliczam) do zapraszam do wypróbowania przepysznych muffinów z jeszcze pyszniejszym kremem lemon curd. Orzeźwiająca słodycz.

Muffinki z lemon curd

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 75 ml oleju słonecznikowego
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę przesiać do miski, dodać sodę, proszek i cukier. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać jajko, olej, mleko i wanilię. Połączyć zawartości obu misek i krótko wymieszać. Przygotować lemon curd:

LEMON CURD:
  • sok i skórka z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy
Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy umieścić w rondelku i zagotować. Gotować mieszając przez 2 minuty. Dodać oliwę i gotować kolejne 2 minuty. (Z tych proporcji wychodzi bardzo dużo lemon curd. Spokojnie wystarczy na te muffinki, na wyjedzenie prosto z garnuszka i na zachowanie na później :))

Do papilotek nakładać łyżeczkę ciasta, łyżeczke lemon curd i znów łyżeczkę ciasta. Na wierzch można wyłożyć odrobinę lemon curd. Piec w 195 stopniach przez 10-15 minut.

1 komentarze:

asieja pisze...

jestem wielbicielką mocno cytrynowych i kwaśnych smaków
ale w wypiekach jeszcze nie próbowałam.. :-)