Sernik z jabłkami i migdałami. Brzmi pysznie, a jak smakuje? A tak, że stawiam go wśród pierwszej trójki moich ukochanych serników. Jeden z najlepszych, jaki kiedykolwiek jadłam. Połączenie sera, pieczonych jabłek i migdałów jest naprawdę powalające! Do tego spód z upieczonych przeze mnie ciasteczek digestive (przepis podam później). To trzeba spróbować!
Sernik z jabłkami i migdałami
Zmodyfikowałam przepis, który znalazłam na blogu Nina w kuchni: http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/03/sernik-z-jabkami-z-posypka-z-orzechow.html
SPÓD:
- ok. 225 g ciastek owsianych (użyłam domowych ciasteczek)
- 70 g stopionego masła
- 50 g pokruszonych płatków migdałów
- 2 łyżeczki kardamonu
MASA SEROWA:
- 700 g serka kremowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii bądź 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
WIERZCH JABŁKOWY:
- 3 duże lub 4 średnie jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 1/3 szklanki cukru (ilość zależy od tego jakie mamy jabłka)
- 2 łyżeczki kardamonu
- 100 g słupków migdałowych
3 komentarze:
bardzo się cieszę, że smakował :)))) pozdrawiam serdecznie
jejku, wygląda pysznie.. u mnie już upieczony sernik rosyjski, jutro degustacja, ale ten też musi się kiedyś doczekać zrobienia!
sernik z jabłakmi robiłam tylko raz i byłam mile zaskoczona, hm tak sobie myślę że jak mnie najdzie na kolejny jabłuszkowy to spróbuję Twojego bo wygląda taaak apetycznie :)
Prześlij komentarz