Sernik. Po prostu.

9 sty 2010

Sernik z jabłkami i migdałami. Brzmi pysznie, a jak smakuje? A tak, że stawiam go wśród pierwszej trójki moich ukochanych serników. Jeden z najlepszych, jaki kiedykolwiek jadłam. Połączenie sera, pieczonych jabłek i migdałów jest naprawdę powalające! Do tego spód z upieczonych przeze mnie ciasteczek digestive (przepis podam później). To trzeba spróbować!

Sernik z jabłkami i migdałami

Zmodyfikowałam przepis, który znalazłam na blogu Nina w kuchni: http://ninawkuchni.blogspot.com/2009/03/sernik-z-jabkami-z-posypka-z-orzechow.html

SPÓD:

  • ok. 225 g ciastek owsianych (użyłam domowych ciasteczek)
  • 70 g stopionego masła
  • 50 g pokruszonych płatków migdałów
  • 2 łyżeczki kardamonu
Ciastka drobno pokruszyć, dodac migdały i kardamon, wymieszać. Dodać masło i całość wymieszać. Spód wcisnąć z tortownicę o średnicy 22-24 cm owiniętą folią aluminiową. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
MASA SEROWA:
  • 700 g serka kremowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii bądź 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Wbijać pojedynczo jajka, dokładnie miksując. Dodać ekstrakt i całość zmiksować (masa jest płynna, ale taka ma być). Wylać masę serową na schłodzony spód.
WIERZCH JABŁKOWY:
  • 3 duże lub 4 średnie jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/3 szklanki cukru (ilość zależy od tego jakie mamy jabłka)
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 100 g słupków migdałowych
Jabłka wymieszać z cukrem i kardamonem. Wyłożyć na masę serową. Całość posypać migdałami. Piec w 170 stopniach przez godzinę (po ok. 20 minutach przykryłam sernik luźno folią aluminiową). Studzić najpierw 10 minut w zamkniętym piekarniku, potem uchylić drzwiczki i studzić dalej. Po wystudzeniu schłodzić kilka godzin w lodówce.

3 komentarze:

Nina pisze...

bardzo się cieszę, że smakował :)))) pozdrawiam serdecznie

cukrowa wróżka pisze...

jejku, wygląda pysznie.. u mnie już upieczony sernik rosyjski, jutro degustacja, ale ten też musi się kiedyś doczekać zrobienia!

viridianka pisze...

sernik z jabłakmi robiłam tylko raz i byłam mile zaskoczona, hm tak sobie myślę że jak mnie najdzie na kolejny jabłuszkowy to spróbuję Twojego bo wygląda taaak apetycznie :)