Digestive, czyli pełnoziarniste ciasteczka, które mogę jeść kilogramami. Bardzo odpowiada mi ich słodko-słony smak, dlatego często używam je jako spód do serników. I taki był też los tych oto ciastek - kilka zostało pochłoniętych (jeszcze na ciepło), a reszta bezlitośnie potłuczona tłuczkiem do mięsa i spożyta we wspaniałym serniku (http://cocinademarta.blogspot.com/2010/01/sernik-po-prostu.html).
Ciasteczka digestive
Przepis od Dorotki: http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Ciastka-digestive.html
- 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- pół łyżeczki soli
- 100 g masła/margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru (można dać 3 jeśli ktoś chce słodsze)
- 4 łyżki mleka
Płatki owsiane zmielić, a następnie połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto (uwaga- nie jest zbyt przyjazne do pracy, trochę się klei). Wałkować na grubość 4-6 mm (ja odrywałam kawałeczki ciasta i spłaczczałam je dłonią) i wycinać szklanką ciasteczka. Wykładać na natłuszczoną blachę i piec 15 minut w temperaturze 180-190 stopni. Studzić na kratce.
3 komentarze:
też uwielbiam digestive - własnoręcznie robione też wypróbowałam. równa konkurencja dla kupnych. :]
I ja! :). Ładne i "wysokie" są Twoje ciasteczka :)
Tez musze je zrobic:) a nie za kzdym razem kupowac:) Przepis zapisuje!
Prześlij komentarz