Bardzo smaczna (prze-przesmaczna!) babeczka, do której zamiast zwykłego mleka, jak zaleca oryginalny przepis, dodałam mleczko kokosowe oraz wiórki kokosa, dzięki czemu nabrała ciekawej, kokosowej nutki. Wspaniale komponuje się z intensywnie czekoladową ciemną częścią babki. Na niedzielny podwieczorek - idealna!
Babka marmurkowa z nutką kokosową
Przepis pochodzi z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2010/10/Tradycyjna-babka-marmurkowa.html
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
- 50 g wiórków kokosowych
- pół szklanki mleka kokosowego (użyłam mleka odtłuszczonego)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystugnięcia. Masło ubić na puszystą, jasną masę (miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut). Dodac cukier i dalej ubijać. Pojedynczo wbijać jajka, miksować. Dodać wanilię i całość zmiksować. Dodawać przesianą mąke wymieszaną z proszkiem i solą, na zmianę z mlekiem kokosowym. Miksować na niskich obrotach lub mieszać dokładnie łyżką. Ciasto podzielić na pół. Jedną część wymieszać ze stopioną czekoladą, a drugą z wiórkami kokosowymi. Wykładać na zmianę do natłuszczonej formy na babkę (keksówka o wymiarach 30x12 cm). Po wyłożeniu wymieszać widelcem w esy-floresy. Piec w 160 stopniach przez 70-80 minut do suchego patyczka.
1 komentarze:
genialny pomysł z mleczkiem kokosowym! musiała być faktycznie boska :)
zwłaszcza że kokos to coś co tygryski lubią najjjbardziej :)
Prześlij komentarz