Pancakes na każdą okazję

7 sty 2010

Pancakes'y to bardzo wdzięczne placuszki. Mogą być pochłaniane na leniwe śniadanie, szybki obiad lub słodką kolację. Zawsze pasują. Dzisiejsze placuszki-obiadowe, przygotowałam z makiem, ananasami i pomarańczą i był to bardzo smaczny mix!

Pełnoziarniste pancakes z makiem, ananasami i pomarańczą

Zmodyfikowany przepis z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2009/08/Pancakes-z-ananasami.html

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 ml jogurtu naturalnego (może też być maślanka bądź kefir)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 2 łyżki jasnobrązowego cukru trzcinowego
  • ok. 3 pełnych łyżek suchego maku (dałam na oko)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 plasterki ananasa pokrojonego w kostkę
  • skórka i sok z 1 pomarańczy

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę, mak i kardamon. W drugim wymieszać roztrzepane jajko, jogurt, skórkę i sok z pomarańczy i olej, dodać kawałki ananasów. Połączyć zawartości obu naczyń mieszając łyżką. Smażyć bez tłuszczu na nieprzywierającej patelni. Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza. Podawać z czym kto lubi.

1 komentarze:

gosiaa99 pisze...

Z ananasami brzmi wsapniale ;)Pyszne chyba wole je bardziej od naszych cienutkich nalesnikow ;)