Piaskowy makowiec

12 kwi 2010

Niezobowiązujące i co najważniejsze szybkie ciasto. Nie za słodkie, nie najulubieńsze, ale za to bardzo smaczne. Dla wielbicieli maku i babek piaskowych.

Piaskowy makowiec

Przepis pochodzi z forum CinCin, podany został przez Krystynę9: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26661&st=0

  • 250 g masła lub margaryny (użyłam masła)
  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • masa makowa - 900 g (użyłam masy firmy Bakalland; można też ją przygotować samemu)
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać na zmianę żółtka i mąkę, nadal ucierając. Na koniec dodać śmietanę i skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Ubić białka na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę (piekłam w prostokątnej formie o wymiarach 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, a na nie masę makową. Na mak wyłożyć resztę ciasta. Piec w 175 stopniach przez 50-60 minut. Wierzch można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

1 komentarze:

asieja pisze...

ja jestem bardziej wielbicielką maku niż babek. ale do herbaty zjadłabym z przyjemnością w połączeniu.