Torcik serowy z musem czekoladowym

13 sie 2010

Bardzo kremowy i niesamowicie delikatny torcik serowy bez pieczenia, (to ważne przy obecnych temperaturach..) którego zwieńczeniem jest, zamiast tradycyjnej galaretki, przepyszny mus intensywnie czekoladowy.

Torcik serowy z musem czekoladowym

Przepis na torcik z forum cincin:  http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14775&hl=sernik, przepis na mus czekoladowy z Kwestii Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/gruszki/tort_gruszkowy/przepis.html

SPÓD:
  • 150 g pokruszonych biszkoptów (użyłam ciasteczek "Murzynki")
  • 100 g stopionego masła
Biszkopty wymieszać z masłem, wyłożyć masą dno tortownicy (24-26cm; ja przygotowałam torcik z podwójnej porcji na dużą prostokątną blachę).

MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu (5% tłuszczu)
  • 250 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 g żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • 150 jogurtu naturalnego (3% tłuszczu)
  • 500 ml śmietanki kremówki
Zmiksować twaróg z cukrem, sokiem cytrynowym, wanilią. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać i lekko ostudzić. Połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Wymieszać. Miskę z masą wstawić na 5-10 minut do lodówki (nie dłużej). W tym czasie ubić na sztywno śmietankę i delikatnie wymieszać z masą serową. Masę wyłożyć na spód z ciasteczek, wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Po tym czasie przygotować mus czekoladowy:
  • 100 g cukru (9 płaskich łyżek)
  • 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 75 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka alkoholu (np. brandy, whisky lub Amaretto)
Do metalowej miski wsypać 4 łyżki cukru, 4 żółtka, kakao i śmietankę. Ustawić miskę nad rondelkiem z gotującą się wodą i mieszać drewnianą łyżką aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć miskę z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i masło pokrojone w kosteczkę. Mieszać aż składniki się stopią i połączą ze sobą. Dodać alkohol oraz białka ubite na sztywną pianę z pozostałymi 5 łyżkami cukru. Mus wylać na zastygniętą masę serową i ponownie wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.

6 komentarze:

Unknown pisze...

Wyglądam niesamowicie smakowicie:)

asieja pisze...

tysiąc razy bardziej wolałabym taką wersję sernika niż z tradycyjną galaretką.. :-)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Pysznie się zapowiada :)

Anonimowy pisze...

Bardzo mi się ten torcik podoba; szczególnie przekonuje mnie dodatek czekoladowego musu.

Pozdrawiam! :)

Nina pisze...

wygląda fantastycznie!

Majana pisze...

Z tego co widzę jest przepyszny!:)