Niebiańskie trufle czekoladowo-miętowe

23 sie 2010

Jak się nazywają tak też smakują.

Trufle miętowe

Przepis od Kasi z Gotuję bo lubię: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/12/Trufle-Mietowe.html

Na ok. 40 sztuk
  • 450 g gorzkiej czekolady o 70% zawartości kakao (użyłam czekolady Lindt)
  • 280 ml śmietanki kremówki 36%
  • kilka-kilkanaście kropelek miętowych (np. Herbapolu)
  • kilka łyżek gorzkiego kakao do obtoczenia
Czekoladę bardzo drobno posiekać. Umieścić w rondelku z grubym dnem razem z kremówką i kropelkami miętowymi. Gotować na bardzo małym ogniu aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa. Zdjąć rondelek z ognia, poczekać aż masa wystygnie i wstawić ją do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie formować kuleczki (można pomagać sobie 2 łyżeczkami) i obtaczać je w kakao.

4 komentarze:

Paula pisze...

smakowite małe kuleczki :)

mania179 pisze...

Mniam... Ale kto zje 40 pralinek? ;D

Karmel-itka. pisze...

z pewnością niebiańskie ;]

majana pisze...

Pycha! Mięta i czekolada to jedno z najpyszniejszych połączeń:)