Seromaczki

20 sie 2010

Bardzo lubię takie małe słodkości. Jeden (no dobra, dwa) kawałeczki potrafią doskonale zaspokoić głód na słodycze. Na urodzino&imieniny Taty wymyśliłam mini seromakowce na spodzie z orzeszków ziemnych. Bardzo pyszny pomysł na uczczenie święta!

Seromaczki

Przepis na 14 sztuk:
  • ok. 50 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 500 g twarogu zmielonego 3-krotnie
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 400 g gotowej masy makowej + 1 jajko
  • ew. rodzynki w czekoladzie dla dekoracji
Zmiksować twaróg, kremówkę, cukier i mąkę. Wbijać po kolei jajka i krótko zmiksować całość. Masę makową wymieszać z jajkiem.
Orzeszki wysypać na dno papilotek. Następnie wyłożyć łyżkę masy makowej, a na nią łyżkę masy serowej. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Udekorować np. rodzynkami w czekoladzie.

7 komentarze:

Izaa pisze...

ślicznie wyglądają...;)

cukrowa wróżka pisze...

seromakowiec mi się nieodmiennie świątecznie kojarzy. ale pyszny jest. :)

Karmel-itka. pisze...

ale słodziaki! takie.. cudeńka malutkie. pychotki!

myniolinka pisze...

kuszący ten spód z orzeszków ziemnych... mini wersje bardzo lubię!

Paula pisze...

ale fajne te Twoje seromaczki!

dorota20w pisze...

jakie fajne :)
poprosze jednego

asieja pisze...

świetne są te małe słodkości!