Pieguski

7 sie 2010

No i wydało się czym raczyłam się wczoraj wieczorem :)
P.S. To chyba najlepsze ciastka jakie zdarzyło mi się kiedykolwiek upiec.

Pieguski

Przepis Arabeski Waniliowej: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2009/05/pieguski.html
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 170 g masła
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (użyłam demerary)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka grubo siekanych bakalii, orzechów
  • 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (użyłam czekolady mlecznej i białej straciatella)
Mąkę wymieszać z sodą i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem i wanilią. Stopniowo dodawać mąkę z dodatkami. Wymieszać i wmieszać bakalie, orzechy i czekoladę. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachować duże odstępy, ciastka rosną jak szalone). Piec 11-13 minut na złoto-brązowo w 200 stopniach. Odczekać 1-2 minuty przed przeniesieniem na kratkę do ostygnięcia.

6 komentarze:

Ciastella pisze...

wyglądają pysznie;D jedne z moich ulubionych ciasteczek;) wirtualnie się poczęstuję;DD

Majana pisze...

Świetne ciasteczka! Jedne z ulubionych:)

Kuba pisze...

Pycha! Straszne takie lubię!

Anonimowy pisze...

Ależ smakowitości u Ciebie! Chętnie porwałabym jedno ciasteczko z miseczki. ;)

Pozdrawiam!

asieja pisze...

ciasteczka z mnóstwem bakalii są rzeczywiście pyszne

Paula pisze...

takie ciasteczka to po prostu idealny "towarzysz" wieczorów :) mniam!