Bardzo lubię takie małe słodkości. Jeden (no dobra, dwa) kawałeczki potrafią doskonale zaspokoić głód na słodycze. Na urodzino&imieniny Taty wymyśliłam mini seromakowce na spodzie z orzeszków ziemnych. Bardzo pyszny pomysł na uczczenie święta!
Seromaczki
- ok. 50 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
- 500 g twarogu zmielonego 3-krotnie
- 200 ml śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g gotowej masy makowej + 1 jajko
- ew. rodzynki w czekoladzie dla dekoracji
Orzeszki wysypać na dno papilotek. Następnie wyłożyć łyżkę masy makowej, a na nią łyżkę masy serowej. Piec 25 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Udekorować np. rodzynkami w czekoladzie.
7 komentarze:
ślicznie wyglądają...;)
seromakowiec mi się nieodmiennie świątecznie kojarzy. ale pyszny jest. :)
ale słodziaki! takie.. cudeńka malutkie. pychotki!
kuszący ten spód z orzeszków ziemnych... mini wersje bardzo lubię!
ale fajne te Twoje seromaczki!
jakie fajne :)
poprosze jednego
świetne są te małe słodkości!
Prześlij komentarz