..z migdałową kruszonką. Na pierwsze poświąteczne śniadanie.
Mleczna chałka cynamonowa
Przepis z: http://kuchniaagaty.blogspot.com/2010/05/mleczna-chaka-waniliowa.html; podaję z moimi zmianami
- 30 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- 50 g cukru (można dać więcej - 100 g - ja lubię mniej słodkie wypieki)
- 1 łyżka soli
- 850 g + 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 jajka, lekko roztrzepane
- 100 g stopionego masła
- 30 g mielonych migdałów (do posypania na wierzch), 1 jajko zmieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania wierzchu)
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części. Każdą podzielić na 4 wałeczki i zaplatając je uformować chałkę. Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą, przykryć i odstawić na 30-40 minut. Kiedy wyrosną posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać migdałami. Wstawić chałki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-40 minut (do ładnego zrumienienia).
9 komentarze:
wygląda pięknie i tak puszyście :)
mniam:) wpraszam się na taką śniadaniową chałkę:)
Piękna ta chałeczka:) Cynamonowa chałka na śniadanie...mmmm...
Pozdrowienia:)
Mam taką jedną chałkę na oku i zebrać się nie mogę...dobrze że istnieją wpisy motywujące, takie jak ten ;)
o mój ... jak ja uwielbiam chałkę, taką z masełkiem...
pośliniłam się :) a teraz pochwalę: wygląda obłędnie!!!
Cynamon, kruszonka... Ależ ona musiała byc pyszna :) I pięknie zapleciona :)
Pozdrawiam :)
Nice recipe! My mother is Polish so she has translated it to me (eventhough I understand most of it). Real delicious to taste.
Po prostu cudowna.
A wiesz, że jeszcze nie jadłam nigdy cynamonowej chałki? :) Wygląda pięknie :)
Prześlij komentarz