Mleczna chałka cynamonowa...

27 gru 2010

..z migdałową kruszonką. Na pierwsze poświąteczne śniadanie.

Mleczna chałka cynamonowa


Przepis z: http://kuchniaagaty.blogspot.com/2010/05/mleczna-chaka-waniliowa.html; podaję z moimi zmianami
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 50 g cukru (można dać więcej - 100 g - ja lubię mniej słodkie wypieki)
  • 1 łyżka soli
  • 850 g + 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • 100 g stopionego masła
  • 30 g mielonych migdałów (do posypania na wierzch), 1 jajko zmieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania wierzchu)
Drożdże zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodać łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodać 850 g mąki, sól, resztę cukru i cynamon. Cały czas mieszając dodać jajka, wyrabiać ciasto. Dodać 150 g mąki i nadal wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto uformować w kulę, delikatnie posmarować olejem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. W czasie rośnięcia należy ciasto 2 razy odgazować uderzając w nie pięścią.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części. Każdą podzielić na 4 wałeczki i zaplatając je uformować chałkę. Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą, przykryć i odstawić na 30-40 minut. Kiedy wyrosną posmarować je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać migdałami. Wstawić chałki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30-40 minut (do ładnego zrumienienia).
 

9 komentarze:

viridianka pisze...

wygląda pięknie i tak puszyście :)

mrufkazet pisze...

mniam:) wpraszam się na taką śniadaniową chałkę:)

Majana pisze...

Piękna ta chałeczka:) Cynamonowa chałka na śniadanie...mmmm...
Pozdrowienia:)

Arvén pisze...

Mam taką jedną chałkę na oku i zebrać się nie mogę...dobrze że istnieją wpisy motywujące, takie jak ten ;)

Kaś pisze...

o mój ... jak ja uwielbiam chałkę, taką z masełkiem...
pośliniłam się :) a teraz pochwalę: wygląda obłędnie!!!

kasiaaaa24 pisze...

Cynamon, kruszonka... Ależ ona musiała byc pyszna :) I pięknie zapleciona :)

Pozdrawiam :)

kuhn rikon pressure cooker pisze...

Nice recipe! My mother is Polish so she has translated it to me (eventhough I understand most of it). Real delicious to taste.

Waniliowa Chmurka pisze...

Po prostu cudowna.

flusso pisze...

A wiesz, że jeszcze nie jadłam nigdy cynamonowej chałki? :) Wygląda pięknie :)