Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą

27 lis 2010

O tej porze roku kuchnia koniecznie musi pachnieć korzennymi przyprawami. Kardamon, imbir, goździki. I cynamon, który jest głównym bohaterem tego ciasta, a obok niego - pijana żurawina i rodzynki. Polecam na śniegowy dzień.

Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą


Przepis z White Plate http://whiteplate.blogspot.com/2008/11/inspiracje-czerpi-z.html; podaję z moimi zmianami

Ciasto:
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g kajmaku
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki mleka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
Dzień przed pieczeniem zalać żurawinę i rodzynki alkoholem i odstawić do zmiękczenia (użyłam domowej nalewki aroniowo-kardamonowej).
Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło i cukier utrzeć na białą, puszystą masę. Dodać żółtka i jajka, miksować. Dodać kajmak i znów zmiksować. Wmieszać odsączone rodzynki i żurawinę oraz na przemian - mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mleko. Masę wlać do formy.

Beza:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż składniki dokładnie się połączą (2-3 minuty).
Bezę wyłożyć na ciasto.

Kruszonka:
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 100 g płatków migdałowych
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać. Posypać bezę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 45 minut. Studzić w piekaniku z uchylonymi drzwiczkami.

Przepis dodaję do akcji: Korzenny tydzień

Krajanka owsiankowa ze śliwką i jabłkiem

14 lis 2010

Krajanka owsiankowa ze śliwką i jabłkiem to nic innego, jak jedna wielka pyszna i sycąca upieczona owsianka. Pomimo braku mąki doskonale się kroi i idealnie smakuje na leniwe śniadania :)

Krajanka owsiankowa z suszonymi śliwkami i jabłkami

Źródło przepisu: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasto_owsiankowe
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych (polecam górskie, raczej nie błyskawiczne)
  • 3 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka posiekanych suszonych śliwek (lub innych, dowolnych bakalii)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w plasterki
W misce wymieszać płatki, sól, cukier, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15-20 minut. Dodać suszoną śliwkę i roztrzepane jajka i całość wymieszać. Masę wylać do natłuszczonej małej blaszki i na wierzch powykładać plasterki jabłek. Piec w 170 stopniach przez 35-40 minut (do zrumienienia). Po ostygnięciu pokroić na kwadraciki.

Bułeczki otrębowe

11 lis 2010

Puszyste i delikatne bułeczki. Idealne do pozbycia się nadmiernych zapasów otrębów:) Polecam dodanie otrębów smakowych, np. jabłkowych czy śliwkowych, bułeczki będą wtedy jeszcze smaczniejsze.

Bułeczki otrębowe (jak grahamki)

Przepis z Pracowni Wypieków: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/04/bueczki-otrebowe-jak-grahamki.html
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów (dowolnego rodzaju)
  • 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych instant
  • 20 g oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 190 g wody o temperaturze pokojowej
Do świeżych drożdży dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 15 minut (drożdże instant wystarczy wymieszać z mąką). Połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać do powstania gładkiego ciasta. Uformować je w kulę, delikatnie posmarować olejem i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1 godzina). Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki o dowolnym kształcie (nie podsypywać mąką; gdyby ciasto kleiło się do rąk - posmarować je oliwą). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić na 40-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą ze spryskiwcza (można też na dno wrzucić pół szklanki kostek lodu). Piec 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać 5-10 minut. Bułeczki powinny być rumiane. Wystudzić na kratce.

Ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem

6 lis 2010

To ciasto pachnie i smakuje jak intensywnie truskawkowe ptasie mleczko. To powinna być wystarczająca zachęta do jego upieczenia :)

Ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem

  • 300 g mąki
  • 200 g jasnobrązowego cukru muscovado
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 400 g truskawek (zamrożonych nie rozmrażać)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią do uzyskania puszystej masy. Wbijać pojedynczo jajka cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy mieszając tylko do połączenia składników. Dodać 2 łyżki mleka i całość wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm i na wierzch wyłożyć truskawki. Zalać masą z ptasiego mleczka:

Masa z ptasiego mleczka:
  • 250 g ptasiego mleczka o dowolnym smaku
  • 2 łyżki melasy
  • 30 g miękkiego masłą
  • 1 jajko
Ptasie mleczko włożyć do miseczki i wstawić do mikrofali. Podgrzewać do zmiękczenia. Wyjać z mikfrofali i dodać resztę składników, dokładnie zmiksować. Wylać na truskawki.
Piec w 180 stopniach przez 70-80 minut (po ok. 50 minutach przykryć folią aluminiową, by się nie spaliło).

Kruchy placek z jabłkami i orzechami

30 paź 2010

Typowo jesienne ciasto. Prawie jak szarlotka, ale jednak nie do końca. Niezwykle ważny jest dodatek melasy do masy orzechowej - dzięki niej placek ma niepowtarzalny, oryginalny smak.

Kruchy placek z jabłkami i orzechami

  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem spód formy (użyłam formy o wymiarach 25x35 cm) i podpiec w 190 stopniach przez 10-12 minut (do zrumienienia).
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g stopionego masła
  • 200 g melasy
Wszystkie składniki masy orzechowej wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód z kruchego ciasta.
  • 4 duże jabłka
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wyłożyć na masę orzechową. Zalać masą budyniową:
  • 1 duży budyń waniliowy z cukrem
  • 500 ml śmietanki kremówki
1/3 śmietanki wymieszać z proszkiem budyniowym, a resztę zagotować pilnując, żeby się nie przypaliła. Dodać mieszankę śmietankowo-budyniową i mieszać na wolnym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Wylać masę budyniową na jabłka.
Piec w 170 stopniach przez 1 godzinę. Kroić na kwadraty po całkowitym wystygnięciu.

Dżem pigwowo-jabłkowy

28 paź 2010

Owoce pigwy raczej nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale są idealne do przetworów. Maja dużą zawartość pektyn, dlatego nie potrzeba dodawać żadnych dżemixów czy innych żelfixów. Polecam wzbogacenie tego dżemu ziarenkami anyżu.

Dżem pigwowo-jabłkowy

  • 1,5 kg pigwy
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg cukru
  • ok. 10 g ziarenek anyżku (użyłam pół opakowania anyżu Kotanyi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Owoce umyć, obrać ze skórki, pokroić na części i wykroić gniazda nasienne. Przełożyć owoce do garnka z grubym dnem i gotować do miękkości. Miękkie owoce przetrzeć przez sito. Przecier wlać do rondla, dodać cukier, cynamon i anyż i gotować na małym ogniu 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.

Sernik Amaro z chałwą

22 paź 2010

Tradycyjnie polski sernik, który, bardzo rośnie podczas pieczenia a potem opada. Taka jego uroda:) Oryginalny przepis wzbogaciłam drobno pokrojoną chałwą orzechową i efekt jest wspaniały - smak tradycyjnego sernika połączony z chałwowo-orzechowym aromatem.

Sernik Amaro z chałwą

Przepis ze strony White Plate, podaję z moimi zmianami; http://whiteplate.blogspot.com/2009/12/sernik-amaro.html

SPÓD:
  • 200 g ciasteczek kakaowych kruchych ciastek
  • 70 g stopionego masła
Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem i wcinąć w tortownicę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

MASA SEROWA:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 300 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 8 jaj
  • 4 białka
  • 150 g chałwy orzechowej drobno pokrojonej.
Ubić ser i dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie. Gdy powstanie gładka masa dodać masło oraz mąkę i wymieszać. Wmieszać chałwę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier wciąż ubijając. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową (nie miksować). Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i piec w 170 stopniach przez 2 godziny (po 1 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i przykryć folią aluminową). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.