Dżem pigwowo-jabłkowy

28 paź 2010

Owoce pigwy raczej nie nadają się do bezpośredniego spożycia, ale są idealne do przetworów. Maja dużą zawartość pektyn, dlatego nie potrzeba dodawać żadnych dżemixów czy innych żelfixów. Polecam wzbogacenie tego dżemu ziarenkami anyżu.

Dżem pigwowo-jabłkowy

  • 1,5 kg pigwy
  • 0,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 kg cukru
  • ok. 10 g ziarenek anyżku (użyłam pół opakowania anyżu Kotanyi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Owoce umyć, obrać ze skórki, pokroić na części i wykroić gniazda nasienne. Przełożyć owoce do garnka z grubym dnem i gotować do miękkości. Miękkie owoce przetrzeć przez sito. Przecier wlać do rondla, dodać cukier, cynamon i anyż i gotować na małym ogniu 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć.

3 komentarze:

majana pisze...

O taki dzemik to musi być coś pysznego!:)

asieja pisze...

uwielbiam dżemy i galaretki pigwowe. koniecznie zrobione przez Mamę.

Paula pisze...

pigwa i jabłka. lubię ten duet