Puszyste i delikatne bułeczki. Idealne do pozbycia się nadmiernych zapasów otrębów:) Polecam dodanie otrębów smakowych, np. jabłkowych czy śliwkowych, bułeczki będą wtedy jeszcze smaczniejsze.
Bułeczki otrębowe (jak grahamki)
Przepis z Pracowni Wypieków: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/04/bueczki-otrebowe-jak-grahamki.html
- 300 g mąki pszennej
- 50 g otrębów (dowolnego rodzaju)
- 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych instant
- 20 g oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 190 g wody o temperaturze pokojowej
Do świeżych drożdży dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody, wymieszać i odstawić na 15 minut (drożdże instant wystarczy wymieszać z mąką). Połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać do powstania gładkiego ciasta. Uformować je w kulę, delikatnie posmarować olejem i odstawić do podwojenia objętości (ok. 1 godzina). Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki o dowolnym kształcie (nie podsypywać mąką; gdyby ciasto kleiło się do rąk - posmarować je oliwą). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić na 40-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Wyrośnięte bułki wstawić do piekarnika, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą ze spryskiwcza (można też na dno wrzucić pół szklanki kostek lodu). Piec 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać 5-10 minut. Bułeczki powinny być rumiane. Wystudzić na kratce.
8 komentarze:
otreby uwielbiam ! pycha
jestem bardzo ciekawa ich smaku :) piękne są
Otręby to mi się teraz tylko z Dukanem kojarzą, a swego czasu bardzo je lubiłam ;) Zresztą nadal nie pogardzę - zwłaszcza w takiej fajnej wersji...
domowe bułki na śniadanie, najpyszniejsze.
bułeczki domowe. najlepsze na śniadanie pełne miłości.
taka ciepła bułeczka na śniadanie byłaby idealna...:)
Bułeczka z masełkiem i dzemikiem mniaaam:))
Miłego dnia:)
Mam cała szufladę otrębów, bo schodza u nas masowo. Akurat może się przydadzą :)
Prześlij komentarz