Sernik jagodowo-borówkowy

1 sie 2011

Kolejny energetyzujący, fioletowy wypiek. Zrezygnowałam ze śmietankowej polewy, aby nic nie zakłócało jego intensywnej fioletowości :)

Sernik jagodowo-borówkowy


Przepis z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2008/07/Sernik-jagodowy.html; podaję z moimi zmianami

Użyłam tortownicy 26 cm.

SPÓD:
  • 300 g ciastek digestive
  • 150 g płynnego masła
Ciasteczka dokładnie pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową (spód i boki). Wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć i wstawić do lodówki na 20 minut.

MASA SEROWA:
  • 1500 g sera śmietankowego, zmielonego trzykrotnie (może być z wiaderka)
  • 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 8 jaj
  • 300 g drobnego cukru (jeśli ktoś lubi bardziej słodkie wypieki może dać więcej, 400 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g jagód
  • 250 g borówki amerykańskiej
Zmiksować na gładką masę ser, ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę, sok z cytryny, jagody i borówki. Dodać jajka i całość krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników). Masę wylać na schłodzony spód. Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut (sernik powinien być ścięty na wierzchu, ale nie pieczemy do suchego patyczka). Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

0 komentarze: