Pierwszy raz zrobiłam ciasto kruche z mąki żytniej. Miałam pewne obawy co do smaku i struktury samego ciasta, ale okazały się one bezpodstawne. Ciasto jest pyszne, doskonale się z nim współpracuje podczas zagniatania i wałkowania i mam wrażenie że wspaniale współgra z pigwą.
Tarta z mąki żytniej z pigwą
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 4 większe pigwy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- kilka-kilkanaście łyżek cukru (w zależności od kwaśności pigw)
- 3 łyżki kakao
Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć nim formę na tartę (średnica 26-28 cm) i podpiec w 190 stopniach przez 10-12 minut. Lekko przestudzić i wyłożyć na wierzch nadzienie pigwowe. Posypać kakao. Piec w 180 stopniach przez 15-17 minut.
8 komentarze:
Brzmi rewelacyjnie! Na pewno wypróbuję! Przepis już zapisany:) Pzdr Aniado
hmm... ja chyba nigdy nie jadłam pigwy
wyglada bardzo apetycznie
apetyczne ciacho:) chetnie bym sie skusila na kawaleczek:)
Podoba mi się :) Chętnie bym spróbowała z pigwą. Ciasta z nią jeszcze nie jadłam.
Pozdrowienia:)
Pamiętam jak piekłam ciasto kruche na żytniej mące - jest jeszcze bardziej kruche niż to na pszennej!
Niezła ta tarta, do tej pory jadłam kruche z żytniej mąki tylko na słono...
bóstwo.
bez dwóch zdań, rewelacja.
Lubię takie zdrowe przepisy, tylko skąd te pigwy wytrzasnąć?
Uwielbiam pigwę! :) Robiłam z niej kiedyś dżem, który poupychałam w ciasteczka, za to nasza znajoma robi pyszny sok na zimę z pigwowca...
Prześlij komentarz