Chrupiące ciastka z dodatkiem naturalnego ekstraktu cytrynowego. Można go kupić (ja swój kupiłam w Marks&Spencer) bądź samemu zrobić (do tego się zamierzam już niebawem).
Ciastka owsiane z cytryną
Przepis pochodzi ze strony Joy of Baking: http://www.joyofbaking.com/LemonOatmealCookies.html
- 140 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 220 g masła w pokojowej temperaturze
- 200 g g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstaktu cytrynowego (przepis na domowy ekstrakt cytrynowy poniżej)
- 130 g płatków owsianych (np. górskich)
W misce wymieszać mąkę z sodą i solą. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem do uzyskania puszystej, aksamitnej masy. Dodac ekstrakt cytrynowy i zmiksować ponownie. Wsypać mąkę z dodatkami, wymieszać całość łyżką, a na koniec wmieszać płatki owsiane. Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia formować z ciasta kuleczki i spłaszczać je lekko łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut dla małych ciasteczek, lub 15 minut dla większych. Studzić na kratce.
Domowy ekstrakt cytrynowy:
- skórka starta z 1 wyparzonej wrzątkiem i dokładnie wyszorowanej cytryny
- pół szklanki wódki
- pół szklanki wody
Skórkę zalać wodą wymieszaną z wódką. Zamknąć w szczelnej buteleczce. Po ok. tygodniu ekstrakt jest gotowy do użycia.
6 komentarze:
Samo smaczne zdrowie:)
ciekawy musi byc ten ekstrakt.. lubię kwaśne smaki. aromatyczne.
dzisiaj w koło same cytrynowe wypieki... zwariuję zaraz i chyba chociaż herbatę z cytryną sobie zaserwuję :)
chetnie bym sobie takie smakowite ciasteczka schrupala:)
cytrynowe ciasteczka owsiane... och!
bardzo ładne. muszą niesamowicie pachnieć
Prześlij komentarz