Ciastka owsiane z cytryną

14 lut 2011

Chrupiące ciastka z dodatkiem naturalnego ekstraktu cytrynowego. Można go kupić (ja swój kupiłam w Marks&Spencer) bądź samemu zrobić (do tego się zamierzam już niebawem).

Ciastka owsiane z cytryną

Przepis pochodzi ze strony Joy of Baking: http://www.joyofbaking.com/LemonOatmealCookies.html
  • 140 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 220 g masła w pokojowej temperaturze
  • 200 g g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstaktu cytrynowego (przepis na domowy ekstrakt cytrynowy poniżej)
  • 130 g płatków owsianych (np. górskich)
W misce wymieszać mąkę z sodą i solą. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem do uzyskania puszystej, aksamitnej masy. Dodac ekstrakt cytrynowy i zmiksować ponownie. Wsypać mąkę z dodatkami, wymieszać całość łyżką, a na koniec wmieszać płatki owsiane. Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia formować z ciasta kuleczki i spłaszczać je lekko łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut dla małych ciasteczek, lub 15 minut dla większych. Studzić na kratce.

Domowy ekstrakt cytrynowy:
  • skórka starta z 1 wyparzonej wrzątkiem i dokładnie wyszorowanej cytryny
  • pół szklanki wódki
  • pół szklanki wody
Skórkę zalać wodą wymieszaną z wódką. Zamknąć w szczelnej buteleczce. Po ok. tygodniu ekstrakt jest gotowy do użycia.

6 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Samo smaczne zdrowie:)

asieja pisze...

ciekawy musi byc ten ekstrakt.. lubię kwaśne smaki. aromatyczne.

myniolinka pisze...

dzisiaj w koło same cytrynowe wypieki... zwariuję zaraz i chyba chociaż herbatę z cytryną sobie zaserwuję :)

aga pisze...

chetnie bym sobie takie smakowite ciasteczka schrupala:)

Karmel-itka pisze...

cytrynowe ciasteczka owsiane... och!

Kaś pisze...

bardzo ładne. muszą niesamowicie pachnieć