Babka serowa

18 sty 2011

Moje sernikolubne podniebienie dawno nie smakowało sernika, więc upiekłam babkę, która jest jego prawie substytutem. "Prawie" robi wielka różnicę, ale ta babka jest naprawdę bardzo, bardzo dobra. Przyjemnie wilgotna, z małą ilością proszku do pieczenia, tak jak lubię. A na sernik się czaję, już niebawem.. :)

Babka serowa

Przepis z forum cincin: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=13028
  • 250 g masła
  • 250 g cukru (dałam 170 g)
  • 5 jaj
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 250 g sera Philadelphia (ja użyłam sera śmietankowego, można upiec też np. z homogenizowanego)
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Wlać ekstrakt waniliowy, dodać ser oraz wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej formy wysypanej np. bułką tartą (piekłam w keksówce o długości 30 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona.

8 komentarze:

aphrodite pisze...

wygląda baardzo puszyście i smacznie. zaciekawiła mnie... muszę ją zrobić ! :)

aga pisze...

taka pulchna i mieciutka... pyszna:)

Majana pisze...

O, ciekawy pomysł. Taka babka na pewno nie będzie sucha:) Pyszności serwujesz:)

cukrowa wróżka pisze...

a ja całkiem niedawno robiłam z twarogiem. pewnie Twoja równie dobra. :)

zjedz_mnie pisze...

Wygląda tak pulchniutko, kusząco, że chyba mnie zainspirowałaś ;]

Kaś pisze...

świetna. do tej pory robiłam zwykłe ciasta z nadzieniem serowym, więc chętnie wypróbuję taką wersję. musiała ślicznie pachnieć :)

Beata pisze...

jaka puszysta!

Polskie Blogi Kulinarne pisze...

Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

Pozdrawiamy:)