Babka czekoladowo-kajmakowa

29 wrz 2010

Słodziutka babka na chandrę pt."o kurczę, teraz znów muszę czekać rok na urlop"...

Babka czekoladowo-kajmakowa

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (proponuję jednak dać mniej)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 100 g czekolady (użyłam mlecznej), stopionej (w kąpieli wodnej lub w mikrofali)
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g kajmaku (gotowej masy kajmakowej, lub powstałej po 2 godzinnym gotowaniu mleka skondensowanego słodzonego)
Wymieszać mąkę, sodę, proszek i sól. W drugiej misce zmiskować cukier i jajka na puszystą masę. Wlać olej i nadal miksować. Wsypać mieszankę mączna i wymieszać całość. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i kakao, a do drugiej kajmak (jeśli jest zbyt gęsty, podgrzać go przez chwilę). Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować masłem. Na spód wyłożyć ciasto z czekoladą a na wierzch ciasto z kajmakiem. Piec w 180 stopniach przez 70-80 minut.

6 komentarze:

aga pisze...

ale smakowita babeczka:) chetnie bym zjadla kawaleczek do herbatki, mniam...:)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Podoba mi się przepis, prosty a dodatek kajmaku zapewne nadaje babce cudownego smaku :)

Anonimowy pisze...

Kiedy tylko widzę słowo "kajmak", od razu mi się oczy zaczynają świecić do przepisu. Pycha!

Arvén pisze...

Wygląda świetnie, a co do smaku to mogę tylko przypuszczać, jak niesamowite jest połączenie kajmaku i czekolady!

Sugar Plum Fairy pisze...

czyli dużo wypieków anty-chandrowych będzie potrzebnych... daleko do wolnego.. :)

Majana pisze...

Piękna ta babeczka!:)