Powoli czas już na wielkanocne przepisy. Dzis wymyśliłam babeczki dwukolorowe, z pyszną warstwą czekoladową i jeszcze pyszniejszą warstwą kokosową, tworzącą na wierzchu apetyczną kokosową skorupkę. Te babeczki na pewno znajdą się w moim wielkanocnym święconkowym koszyczku.
Mini babeczki chocococo
- 125 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 2 łyżki mleka
- 100 g mlecznej czekolady kokosowej, posiekanej drobno
- 2 łyżki kakao
- 100 g wiórków kokosowych
Masło zmiksować z cukrem na puszystą, białą masę (miksować przez 5-7 minut). Dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy (najlepiej łyżką). Białka ubić na pianę (niezbyt sztywną) i wymieszać delikatnie z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, do każdej dodać 1 łyżkę mleka. Do jednej części dodać czekoladę i kakao i wymieszać, a do drugiej wsypać wiórki kokosowe i również wymieszać. Do każdej papilotki wykładać 1 łyżkę kokosowego ciasta, 1 czekoladowego i na wierzch pół łyżki kokosowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut.
2 komentarze:
Ładne muffinki i na pewno pyszne:)
Mam ochotę i ja takie łaciate babeczki wrzucić do mojej święconki ;-)
Prześlij komentarz