Typowo jesienne ciasto. Prawie jak szarlotka, ale jednak nie do końca. Niezwykle ważny jest dodatek melasy do masy orzechowej - dzięki niej placek ma niepowtarzalny, oryginalny smak.
Kruchy placek z jabłkami i orzechami
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłożyć ciastem spód formy (użyłam formy o wymiarach 25x35 cm) i podpiec w 190 stopniach przez 10-12 minut (do zrumienienia).
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g stopionego masła
- 200 g melasy
Wszystkie składniki masy orzechowej wymieszać. Wyłożyć masę na podpieczony spód z kruchego ciasta.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wyłożyć na masę orzechową. Zalać masą budyniową:
- 1 duży budyń waniliowy z cukrem
- 500 ml śmietanki kremówki
1/3 śmietanki wymieszać z proszkiem budyniowym, a resztę zagotować pilnując, żeby się nie przypaliła. Dodać mieszankę śmietankowo-budyniową i mieszać na wolnym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Wylać masę budyniową na jabłka.
Piec w 170 stopniach przez 1 godzinę. Kroić na kwadraty po całkowitym wystygnięciu.
6 komentarze:
Ojj... Ciasto zdecydowanie w moim stylu!
wspaniałe, kruche i aromatyczne.
niebywale jesienne.
Pyszna propozycja! :)) jabłka i orzechy w połaczeniu smakują swietnie, dałabym jeszcze cynamon,ale ja to mam takie zboczenie cynamonowe ;)
Pozdrawiam:)
jabłka i orzechy na jesień..
Wszystkie smaki jesieni w jednym...pyszne.
uwielbiam kruche ciasta. Twoje wygląda smakowicie.
Prześlij komentarz