"Mięciutkie, puszyste ciasto i uzależniające, kokosowo-serowe nadzienie dla sernikoholików"-to definicja dla tych drożdżówek.
A teraz sprawa kluczowa: mamy 19 października. Moje 2 porcje ciasta na pierniczki oraz 1 porcja ciasta na piernik staropolski już od kilku dni dojrzewają. A jak u Was?
Drożdżówki z serem i kokosem
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży (lub 21 g suszonych)
- 20 g miodu (ciasto nie jest zbyt słodkie; można dać troszkę więcej miodu lub trochę cukru)
- 2 jajka
- 250 ml ciepłego mleka
- 7 g soli
- 75 g miękkiego masła
W międzyczasie przygotować nadzienie serowo-kokosowe:
- 250 g sera śmietankowego (jak na serniki)
- 150 g wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- skórka starta z połówki cytryny
- 1 żółtko
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki (ok. 50-60 gramowe). Ponownie odstawić do napuszczenia na 20-30 minut. W każdej bułeczce zrobić dnem szklanki mocne wgłębienie i włożyć w nie nadzienie serowe. Każdą bułeczkę posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Piec drożdżówki w 200 stopniach przez 20 minut.
5 komentarze:
przed chwila rozmawialam z mama,ona wlasnie piecze buleczki z serem-drozdzowe,wchodze na durszlak a tu buleczki z serem...to chyba jakis znak ze i ja tez musze takie pysznosci zrobic...
jakie ladne drozdzoweczki:) i w dodatku bardzo smakowicie wygladaja:) do tego szklanka mleka i mialabym pyszna kolacje:)
wspaniałe drożdżówki! I to z moim ulubionym kokosem! Na pewno kiedyś sie na nie skuszę:)
Co do pierniczków,to ja na razie tak po malutku myślę o nich,ale tylko myślę ;)
Dla sernikoholików, powiadasz? To zdecydowanie coś dla mnie! ;))
super! zajadałam się takimi bułkami w dzieciństwie... a z piernikami to ja jeszcze w lesie jestem...:)
Prześlij komentarz