To ciasto pachnie i smakuje jak intensywnie truskawkowe ptasie mleczko. To powinna być wystarczająca zachęta do jego upieczenia :)
Ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem
- 300 g mąki
- 200 g jasnobrązowego cukru muscovado
- 150 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mleka
- ok. 400 g truskawek (zamrożonych nie rozmrażać)
Masa z ptasiego mleczka:
- 250 g ptasiego mleczka o dowolnym smaku
- 2 łyżki melasy
- 30 g miękkiego masłą
- 1 jajko
Piec w 180 stopniach przez 70-80 minut (po ok. 50 minutach przykryć folią aluminiową, by się nie spaliło).
8 komentarze:
oooooooch, truskawki! tęsknię za ich zapachem, a za smakiem tym bardziej..
Świetny pomysł z dodaniem ptasiego mleczka :)
ptasie mleczko? o...
porywam taki rozpustny kawałek!
ale ciacho!!! wyglada cudnie, a dodatek ptasiego mleczka bardzo mnie ciekawi:)
Świetne to ciasto! Ślinka cieknie na sam widok i nazwę:)
pięknie się prezentuje. dodatek ptasiego mleczka urzekł i mnie
Masa z ptasiego mleczka! Obłęd!
Obawiam się, że prędzej niż ze świeżymi truskawkami go nie zrobię...ale już czuję, że zakorzenia się w mojej pamięci...;)
Uhuhuu ale połączenie smaków:)
Prześlij komentarz