Sernik Amaro z chałwą

22 paź 2010

Tradycyjnie polski sernik, który, bardzo rośnie podczas pieczenia a potem opada. Taka jego uroda:) Oryginalny przepis wzbogaciłam drobno pokrojoną chałwą orzechową i efekt jest wspaniały - smak tradycyjnego sernika połączony z chałwowo-orzechowym aromatem.

Sernik Amaro z chałwą

Przepis ze strony White Plate, podaję z moimi zmianami; http://whiteplate.blogspot.com/2009/12/sernik-amaro.html

SPÓD:
  • 200 g ciasteczek kakaowych kruchych ciastek
  • 70 g stopionego masła
Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem i wcinąć w tortownicę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

MASA SEROWA:
  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
  • 300 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 8 jaj
  • 4 białka
  • 150 g chałwy orzechowej drobno pokrojonej.
Ubić ser i dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie. Gdy powstanie gładka masa dodać masło oraz mąkę i wymieszać. Wmieszać chałwę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier wciąż ubijając. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową (nie miksować). Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i piec w 170 stopniach przez 2 godziny (po 1 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i przykryć folią aluminową). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

7 komentarze:

Majana pisze...

Fajny jest ten serniczek i mnie on też kusi :))
Pozdrowienia:)

Fuchsia pisze...

Wygląda pysznie!
Pozdrawiam i zapraszam,
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

taki kuszący ten serniczek:)

aga pisze...

mmm... smakowity sernik:) moze jeszcze jakis kawaleczek by sie znalazl?:)

Anonimowy pisze...

Bardzo ciekawy pomysł z tym dodatkiem chałwy! Też piekłam ten sernik, jednak jako wzbogacenie użyłam dżemu malinowego...

Pozdrawiam! :)

Karmel-itka pisze...

iście rozpustny.
grzechu wart.

spencer pisze...

Mmm.. Sernik z chałwą.. Pyszności...