Tradycyjnie polski sernik, który, bardzo rośnie podczas pieczenia a potem opada. Taka jego uroda:) Oryginalny przepis wzbogaciłam drobno pokrojoną chałwą orzechową i efekt jest wspaniały - smak tradycyjnego sernika połączony z chałwowo-orzechowym aromatem.
Sernik Amaro z chałwą
Przepis ze strony White Plate, podaję z moimi zmianami; http://whiteplate.blogspot.com/2009/12/sernik-amaro.html
SPÓD:
- 200 g ciasteczek kakaowych kruchych ciastek
- 70 g stopionego masła
Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem i wcinąć w tortownicę o średnicy 26 cm. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
MASA SEROWA:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 300 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 40 g mąki pszennej
- 8 jaj
- 4 białka
- 150 g chałwy orzechowej drobno pokrojonej.
Ubić ser i dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie. Gdy powstanie gładka masa dodać masło oraz mąkę i wymieszać. Wmieszać chałwę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier wciąż ubijając. Delikatnie wymieszać pianę z masą serową (nie miksować). Masę serową wyłożyć na schłodzony spód i piec w 170 stopniach przez 2 godziny (po 1 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i przykryć folią aluminową). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
7 komentarze:
Fajny jest ten serniczek i mnie on też kusi :))
Pozdrowienia:)
Wygląda pysznie!
Pozdrawiam i zapraszam,
http://kraina-szczesliwosci.blogspot.com/
taki kuszący ten serniczek:)
mmm... smakowity sernik:) moze jeszcze jakis kawaleczek by sie znalazl?:)
Bardzo ciekawy pomysł z tym dodatkiem chałwy! Też piekłam ten sernik, jednak jako wzbogacenie użyłam dżemu malinowego...
Pozdrawiam! :)
iście rozpustny.
grzechu wart.
Mmm.. Sernik z chałwą.. Pyszności...
Prześlij komentarz