Czyż jest lepszy kompan dla śliwek niż czekolada? To ciasto to jedna wielka, przepyszna śliwka w czekoladzie. Do kruszonki koniecznie trzeba użyć cukru dark muscovado. Jego melasowy, intensywny smak zamienia się w chrupiącą skorupkę, tworząc trio idealne - śliwki+czekolada+skorupka dark muscovadowa :)
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Przepis od Liski: http://whiteplate.blogspot.com/2010/02/czekoladowe-ciasto-ze-sliwkami.html
- 165 g ciemnego brązowego cukru dark muscovado (można kupić w Marks&Spencer)
- 280 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki kakao
- 170 g cukru pudru (można dać 200 g, tak jak mówi oryginalny przepis, jeśli ktoś lubi słodkie ciasta)
- 3 jajka
- 180 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałeczki (użyłam czekolady z dodatkiem skórki pomarańczowej)
- 300 g wypestkowanych śliwek
Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać jajka, utrzeć. Do masy wsypać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kakao, na zmianę z mlekiem. Wymieszać całość i wmieszać pokrojoną czekoladę. Ciasto wlać do tortownicy (26-30 cm średnicy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Popsypać kruszonką. Piec w 180 stopniach przez ok.60 minut (lub dłużej, jeśli śliwki były bardzo soczyste).
4 komentarze:
To ciacho musi świetnie smakować :)) czekolada i śliweczki ijeszcze smaczna kruszonka:) MniaM:)
tylko szkoda, że nie mam muscovado na składzie.. :<
na pewno smakuje rewelacyjnie, chetnie bym skubnela kawaleczek:)
To połączenie to nic innego jak super humor na cały dzień ;]
Prześlij komentarz