O tej porze roku kuchnia koniecznie musi pachnieć korzennymi przyprawami. Kardamon, imbir, goździki. I cynamon, który jest głównym bohaterem tego ciasta, a obok niego - pijana żurawina i rodzynki. Polecam na śniegowy dzień.
Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą
Przepis z White Plate http://whiteplate.blogspot.com/2008/11/inspiracje-czerpi-z.html; podaję z moimi zmianami
Ciasto:
- 125 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 200 g kajmaku
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki mleka
- 100 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło i cukier utrzeć na białą, puszystą masę. Dodać żółtka i jajka, miksować. Dodać kajmak i znów zmiksować. Wmieszać odsączone rodzynki i żurawinę oraz na przemian - mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mleko. Masę wlać do formy.
Beza:
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
Bezę wyłożyć na ciasto.
Kruszonka:
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 100 g płatków migdałowych
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 45 minut. Studzić w piekaniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przepis dodaję do akcji: Korzenny tydzień
7 komentarze:
Mniam, to ciasto jest pyszne :) Robiłam je w zeszłym roku z okazji Korzennego Tygodnia:)
Pysznosci:)
Pozdrowienia.
mmm... zapowiada się niezwykle apetycznie ;]
ta beza chrupiąca...
Śliczne serca Ci wyszły, i bardzo apetycznie zrumieniona kruszonka.
mmm... zapowiada sie pyszne ciacho:) beza i kruszonka, to brzmi bardzo smakowicie:)
rzeczywiście o tej porze roku MUSI pachnieć korzennie :)
Pysznie!!! Jestem zachwycona, muszę spróbować :)
Już czuję ten zapach - zapowiada się smakowicie, muszę wypróbować.
Prześlij komentarz