Jedna z moich propozycji na Wielkanoc. Ciasto po spędzeniu kilku godzin, a najlepiej nocy w lodówce wręcz rozpływa się w ustach. Jego wykonanie, wbrew pozorom, wcale nie jest trudne, a wygląda bardzo efektownie i smakuje rewelacyjnie.
Kremowe ciasto na roladzie z bananami
Przepis z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2011/02/Kremowe-ciasto-na-roladzie-z-bananami.html
Rolada:
- 6 jaj, białka i żółtka osobno
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 słoiczka ulubionego dżemu
Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier nadal ubijając. Dodawać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wmieszać szpatułką. Ciasto wlać na blachę (wymiary 44x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez 13-15 minut do zezłocenia. Czysty ręcznik kuchenny rozłożyć na blacie i wysypać na niego cukier puder. Położyć na nim upieczone ciasto papierem do pieczenia do góry, następnie szybkim ruchem zdjąć papier (gdy ciasto jest jeszcze gorące) i zwinąć ciasto wraz z ręcznikiem w roladę (wzdłuż krótszego boku). Odstawić do ostygnięcia. Następnie rozwinąć roladę, posmarować je cienko dżemem i ściśle zwinąć ponownie. Pokroić na 17-18 kawałków.
Krem:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 9 łyżek cukru
- 200 g miękkiego masła
- 5-6 niedużych bananów
Połowę mleka zagotować w garnuszku z grubym dnem, a resztę zmiksować z budyniami, mąką, cukrem i wlać do gorącego mleka z garnuszku. Doprowadzić masę do zagotowania, a następnie gotować na małym ogniu do gęstnienia. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie po 1 łyżce dodawać zimny budyń.
Warstwa śmietanowa:
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier.
Wykonanie:
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć ściśle kawałkami rolady, a następnie wyłożyć nimi także boki tortownicy. Wyłożyć połowę kremu budyniowego, następnie ułożyć w kółeczku banany (w całości, ewentualnie przyciąć je w razie konieczności) i przykryć je drugą połową kremu. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.