Mazurek z moim ukochanym kajmakiem jest niesamowicie słodki - jak to na mazurka przystało. Mazurek pomarańczowy przełamuje trochę słodycz wypieków wielkanocnych dzięki nieco gorzkiemu posmakowi pomarańczy. Oba są pyszne i cierpliwie czekają już na swoją kolej na wielkanocnym stole.
Mazurek z marmoladą pomarańczową
Kruchy spód ucierany:
- 150 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ryżowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością lub w delikatesach) lub ziemniaczanej
Dodatki:
- 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej (lub cytrynowej, limonkowej, grejfrutowej)
- 4 łyżki likieru Cointreau
- migdały, suszona żurawina, lub inne dodatki do dekoracji
Mazurek kajmakowy
Spód taki sam jak do mazurka pomarańczowego.
Ponadto:
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej, lub powstałej po ugotowaniu mleka skondensowanego słodzonego przez 3 godziny. Można ją też uzyskać domowym sposobem, gotując szklankę śmietanki kremówki i 4 łyżki cukru w rondelku, często mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze ciemniejszej, słomkowej barwy.
2 komentarze:
Jak ładnie przystroiłaś! Śliczny mazurek :)
Pozdrowienia :))
jakie pyszne smaki:)
Prześlij komentarz