A ja, wraz z poniższymi (troszkę krzywymi :) ) babeczkowymi reniferami życzę wszystkim wspaniałych Świąt!
Babeczki piernikowe: Białe, czerwononose renifery
Przepis z Kwestii Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/babeczki_piernikowe/przepis.html
- 180 g miękkiego masła
- 180 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 100 g wiśni kandyzowanych, posiekanych
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 250 g miękkiego masła
- precelki na rogi, suszona żurawina na nosy, rodzynki na oczy
Przygotować masę budyniową: Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąkami, żółtkami i cukrami. Resztę mleka zagotować i dodać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać, zagotować ponownie i zdjąć z ognia. Zmiksować masło i dodawać do niego po 1 łyżce ostygniętej masy budyniowej. Masą budyniową posmarować babeczki. Przyprawić reniferom rogi (za które będą służyć przepołowione precelki; ja niestety dostałam tylko paluszki, dlatego moj renifery mają proste rogi), nosy (z żurawiny) oraz oczy (z rodzynek).
9 komentarze:
Radosnych i magicznych Świąt Bożego Narodzenia Marto!:)
Wspaniałych Świąt oraz wszystkiego dobrego w Nowym roku:). Pozdrawiam ciepło
Jola
Spokojnych i radosnych Świąt oraz spełnienia marzeń w Nowym Roku :)
wesołych świąt
śliczne babeczki :)
pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
renifery są urocze!
pięknych Świąt..
o zapachu pomarańczy.
Radosnych i pogodnych Swiat Marto!
Wesołego świętowania, rodzinnej atmosfery i spełnienia marzeń!
I made this cookies for Christmas and everybody was enthusiastic (especially my grandmom). Happy New year to everybody and continue this most enjoyable blog!
Prześlij komentarz