Jeden z lepszych tortów jakie jadłam. Nie za słodki, lekki, bez żelatyny i ciężkich mas. Krem kawowy z tego przepisu wykorzystam na pewno nie raz do innych deserów - jest przepyszny!
Orzechowy tort z masą kawową i malinami
Przepis z Moich Wypieków: http://www.mojewypieki.com/przepis/kawowy-tort-orzechowy-z-malinami
Sos malinowy:
- 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych; mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć)
- 1 szklanka dżemu malinowgo (najlepiej niskosłodzonego)
Maliny przetrzeć przez sitko z dżemem. Odstawić.
Krem kawowy:
- 600 ml śmietanki kremówki (36%)
- 260 g białej czekolady
- 3 łyżki i 1 łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej
Czekoladę połamać na małe kawałki. Śmietankę przelać do rondelka, dodać czekoladę i kawę. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Odstawić z ognia, ostudzić, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia, przed wykonaniem tortu, ubić masę do powstania gęstego kremu (nie ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzyła). Gotowy krem przechowywać w lodówce.
Ciasto orzechowe:
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka orzechów laskowych, podprażonych i obranych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 6 dużych jaj
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 okrągłe tortownice o średnicy 23 cm nasmarować masłem (tylko dna), równo rodzielić ciasto orzechowe i piec w 175 stopniach przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Można też całe ciasto upiec w 1 tortownicy (przez ok. 1 godzinę),a potem przekroić na 3 blaty (ja tak zrobiłam).
Wykonanie tortu:
Tort wykonać na 1 dzień przed podaniem.
Na paterze położyć jeden blat. Rozsmarować 1/3 szklanki sosu malinowego. Odczekać 20 minut i wyłożyć 3/4 szklanki kremu kawowego. Położyć drugi blat ciasta, rozsmarować resztę sosu malinowego, odczekać 20 minut i wyłożyć kolejne 3/4 szklanki kremu. Przykryć trzecim blatem a resztę kremu kawowego wyłożyć na wierzch i boki tortu. Udekorować według uznania. Wstawić do lodówki.
0 komentarze:
Prześlij komentarz