Pyszne maślane, niesamowicie cynamonowe, puszyste i baaardzo słodkie bułeczki z przepisu Nigelli Lawson. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia a bułeczki po upieczeniu same w niewyjaśnionych okolicznościach znikają z talerza :)
Schnecken
"Jak być domową boginią" N. Lawson, Filo 2011
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- pół łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 75 g masła
- 150 ml mleka
- 2 duże jajka
Glazura:
Wypełnienie:
- 50 g drobnego cukru
- 100 g cukru demerara
- 1 łyżka cynamonu
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Masło i mleko umieścić w rondelku i roztopić. Dodać jajka i zalać sypkie składniki. Zagnieść sprężyste i satynowe ciasto, uformować kulę, włożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60x30 cm. Posmarować ciasto glazurą i posypać obficie wypełnieniem. Zwinąć ciasto zaczynając od dłuższej krawędzi. Pokroić rulon na 12 kawałków, ułożyć je na blaszce wysypanej mąką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minuy, aż będą złociste.