Najlepsze babeczki jakie jadłam! Mocno migdałowe, mocno waniliowe, mocno borówkowe.
Babeczki migdałowe z borówkami
Przepis z Kwestii Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/maliny/babeczki_z_malinami/przepis.html, podaję z moimi małymi zmianami
Przepis na 12-18 sztuk (w zależności od wielkości papilotek)
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów
- 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią (użyłam cukru firmy Kotanyi)
- 2 duże jajka lub 3 małe
- borówki amerykańskie (po 4 do każdej babeczki)
Masło włożyć do rondelka i zagotować na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Odstawić z ognia, dodać cukry, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i 1 łyżkę wody. Szybko mieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy. Dodawać kolejno jajka energicznie mieszając. Do błyszczącej masy dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać przez minutę. Na koniec dodać zmielone migdały i całość ponownie wymieszać. Papilotki napełniać ciastem do 2/3 pojemności. Do każdej babeczki wcisnąć po 4 borówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Uważać, aby nie przepiec babeczek; lepiej wyjąć je wcześniej, a masa sama zastygnie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz