Biscotti - bis cotto - pieczone 2 razy. Od nas zależy, jak bardzo suche będą - ja zawsze trzymam trochę krócej w piekarniku, żeby nie wysuszyły się na wiór. Tradycyjnie biscotti zawierają migdały, można też pokusić się o różne bakaliowe wariacje. Po raz pierwszy upiekłam je z drażami kakaowymi i mimo, że pewnie zatraciły swój oryginalny charakter, to zyskały pyszny, czekoladowo-orzechowy smak.
Biscotti z suszonymi żurawinami i drażami orzechowymi
Przepis ze strony Bea w Kuchni: http://www.beawkuchni.com/2008/12/moje-dzisiejsze-biscotti-to-prawdziwy.html
- 170 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ziaren anyżu (opcjonalnie, ale polecam dodanie!)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- ok. 80 g draży orzechowych
Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajka oraz ekstrakt waniliowy i anyż. Zmiksować. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do momentu aż składniki dobrze się połączą. Wmieszać w ciasto żurawinę i draże. Ciasto będzie lepkie i takie ma być. Podzielić je na 2 części (można ułatwić sobie formowanie posypując ręce mąką). Uformować lekko spłaszczone wałki (o długości ok. 35 cm). Ułożyć je na blaszce wysypanej mąką i piec w 165 stopniach przez 30 minut do lekkiego zrumienienia. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i ukośnie pokroić na 2cm kromeczki. Ułożyć na blaszce i piec po 8 minut z każdej strony (uważać, by nie piec dłużej, bo biscotti będą zbyt suche).
4 komentarze:
wygladaja naprawde rewelacyjnie:) chetnie takie biscott umoczylabym sobie w kawce i schrupala ze smakiem:)
Istna rewelacja. Na biscotti czaję się już od dłuższego czasu. Może już nadeszła TA chwila? ;))
Pozdrawiam!
Slicznie się prezentują! Robiłam z morelą i migdałami :)
Z drażami? Fajne!
Prześlij komentarz