Każdy z nas ma swoje dziwactwa kulinarne i okołokulinarne. Ja np. nie zjem pomidora ze skórką. Skórka staje mi w gardle i za nic w świecie jej nie przełknę. Ale to chyba dziwactwo wielu osób. Jestem chyba jedyna z innym moim świrem: otóż obrzydzenie wzbudzają we mnie ogonki od jabłek. Wszystkie zawsze jak najszybciej wyrywam. Jeśli nie zdołam wyrwać ogonka w całości - majstruje przy nim nożyczkami aż do całkowitego usunięcia. Jeśli jednak tkwi on nieustraszenie - odkładam jabłko i sięgam po inne. A tak poza tym jestem normalna :) No może oprócz jeszcze jednego: UWIELBIAM jeść pierniki latem.
Piernik toruński
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- 250 g miodu
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 100 g suszonych śliwek posiekanych drobno
- 20 g (6 łyżeczek) przyprawy do piernika
- 100 g suszonych moreli posiekanych drobno
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dużą keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Umieścić w niej ciasto i piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).
Rozkoszować się smakiem nieziemsko pysznego piernika pod koniec maja.