Już czas..

25 paź 2012

http://cocinademarta.blogspot.com/2009/10/pierniczki-epilog.html

Najlepsze muffinki jabłkowe

22 paź 2012

Dla tych co jesienią tęsknią za korzennymi smakami.

Najlepsze muffinki jabłkowe


Przepis z: http://www.food.com/recipe/the-best-apple-pie-muffins-ever-110506

Kruszonka:
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Cukier, mąkę i cynamon zalać masłem. Mieszać do uzyskania kruszonki. Odstawić.

Ciasto:
  • 1 szklanka brązowego cukru (muscovado)
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 duże jabłka, obrane ze skórki
W jednej misce wymieszać cukier, olej, jajko, wanilię. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, przyprawy i sól. Płynne składniki wlewać do sypkich jednocześnie dodając maślankę. Wmieszać jabłka pokrojone w kostkę. Napełniać foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości i posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez 25-30 minut, aż się zrumienią.

Orzechowy tort z masą kawową i malinami

21 paź 2012

Jeden z lepszych tortów jakie jadłam. Nie za słodki, lekki, bez żelatyny i ciężkich mas. Krem kawowy z tego przepisu wykorzystam na pewno nie raz do innych deserów - jest przepyszny!

Orzechowy tort z masą kawową i malinami


Przepis z Moich Wypieków: http://www.mojewypieki.com/przepis/kawowy-tort-orzechowy-z-malinami

Sos malinowy:
  • 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych; mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć)
  • 1 szklanka dżemu malinowgo (najlepiej niskosłodzonego)
Sos malinowy przygotować na 1 dzień przed wykonaniem całego tortu.
Maliny przetrzeć przez sitko z dżemem. Odstawić.

Krem kawowy:
  • 600 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 260 g białej czekolady
  • 3 łyżki i 1 łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej
Krem kawowy przygotwać na 1 dzień przed wykonaniem całego tortu.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Śmietankę przelać do rondelka, dodać czekoladę i kawę. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Odstawić z ognia, ostudzić, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia, przed wykonaniem tortu, ubić masę do powstania gęstego kremu (nie ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzyła). Gotowy krem przechowywać w lodówce.

Ciasto orzechowe:
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka orzechów laskowych, podprażonych i obranych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 6 dużych jaj
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zmiksowac orzechy, mąkę, 1/4 szklanki cukru, kawę i sól do momentu, gdy orzechy będą całkowicie zmielone. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru na gęstą masę, dodać wodę i wanilię. Zmiksować i dodać zmielone orzechy z mąką. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno i dodawać powoli 1/2 szklanki cukru. Delikatnie dodać białka do masy z żółtkami.
3 okrągłe tortownice o średnicy 23 cm nasmarować masłem (tylko dna), równo rodzielić ciasto orzechowe i piec w 175 stopniach przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Można też całe ciasto upiec w 1 tortownicy (przez ok. 1 godzinę),a potem przekroić na 3 blaty (ja tak zrobiłam).

Wykonanie tortu:

Tort wykonać na 1 dzień przed podaniem.
Na paterze położyć jeden blat. Rozsmarować 1/3 szklanki sosu malinowego. Odczekać 20 minut i wyłożyć 3/4 szklanki kremu kawowego. Położyć drugi blat ciasta, rozsmarować resztę sosu malinowego, odczekać 20 minut i wyłożyć kolejne 3/4 szklanki kremu. Przykryć trzecim blatem a resztę kremu kawowego wyłożyć na wierzch i boki tortu. Udekorować według uznania. Wstawić do lodówki.

Sezamowe biscotti

16 lut 2012

W Tłusty Czwartek zamiast tłustych pączków zajadam chrupiące sezamowe biscotti.

Sezamowe biscotti


  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki kaszki manny
  • 3/4 szklanki ziaren sezamu, uprażonych na patelni
  • 100 g czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę, kaszkę, proszek, sezam, posiekaną czekoladę i mleko. Uformować z ciasta płaski bochenek, wyłożyć go na wysypaną mąką blaszkę i piec w 180 stopniach przez 25 minut. Pozostawić chwilę do lekkiego ostygnięcia, następnie pokroić bochenek na kawałki i piec je kolejne 15 minut (po połowie czasu przełożyć każdy kawałek na drugą stronę). Najlepiej smakują maczane w kawie z mlekiem.

Schnecken

15 lut 2012

Pyszne maślane, niesamowicie cynamonowe, puszyste i baaardzo słodkie bułeczki z przepisu Nigelli Lawson. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia a bułeczki po upieczeniu same w niewyjaśnionych okolicznościach znikają z talerza :)

Schnecken


"Jak być domową boginią" N. Lawson, Filo 2011

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 75 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 duże jajka
Glazura:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Wypełnienie:
  • 50 g drobnego cukru
  • 100 g cukru demerara
  • 1 łyżka cynamonu
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i drożdże. Masło i mleko umieścić w rondelku i roztopić. Dodać jajka i zalać sypkie składniki. Zagnieść sprężyste i satynowe ciasto, uformować kulę, włożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60x30 cm. Posmarować ciasto glazurą i posypać obficie wypełnieniem. Zwinąć ciasto zaczynając od dłuższej krawędzi. Pokroić rulon na 12 kawałków, ułożyć je na blaszce wysypanej mąką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minuy, aż będą złociste.