Orzechowy tort z masą kawową i malinami

21 paź 2012

Jeden z lepszych tortów jakie jadłam. Nie za słodki, lekki, bez żelatyny i ciężkich mas. Krem kawowy z tego przepisu wykorzystam na pewno nie raz do innych deserów - jest przepyszny!

Orzechowy tort z masą kawową i malinami


Przepis z Moich Wypieków: http://www.mojewypieki.com/przepis/kawowy-tort-orzechowy-z-malinami

Sos malinowy:
  • 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych; mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć)
  • 1 szklanka dżemu malinowgo (najlepiej niskosłodzonego)
Sos malinowy przygotować na 1 dzień przed wykonaniem całego tortu.
Maliny przetrzeć przez sitko z dżemem. Odstawić.

Krem kawowy:
  • 600 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 260 g białej czekolady
  • 3 łyżki i 1 łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej
Krem kawowy przygotwać na 1 dzień przed wykonaniem całego tortu.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Śmietankę przelać do rondelka, dodać czekoladę i kawę. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Odstawić z ognia, ostudzić, przykryć i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia, przed wykonaniem tortu, ubić masę do powstania gęstego kremu (nie ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzyła). Gotowy krem przechowywać w lodówce.

Ciasto orzechowe:
(wszystkie składniki w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka orzechów laskowych, podprażonych i obranych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 6 dużych jaj
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zmiksowac orzechy, mąkę, 1/4 szklanki cukru, kawę i sól do momentu, gdy orzechy będą całkowicie zmielone. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru na gęstą masę, dodać wodę i wanilię. Zmiksować i dodać zmielone orzechy z mąką. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno i dodawać powoli 1/2 szklanki cukru. Delikatnie dodać białka do masy z żółtkami.
3 okrągłe tortownice o średnicy 23 cm nasmarować masłem (tylko dna), równo rodzielić ciasto orzechowe i piec w 175 stopniach przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Można też całe ciasto upiec w 1 tortownicy (przez ok. 1 godzinę),a potem przekroić na 3 blaty (ja tak zrobiłam).

Wykonanie tortu:

Tort wykonać na 1 dzień przed podaniem.
Na paterze położyć jeden blat. Rozsmarować 1/3 szklanki sosu malinowego. Odczekać 20 minut i wyłożyć 3/4 szklanki kremu kawowego. Położyć drugi blat ciasta, rozsmarować resztę sosu malinowego, odczekać 20 minut i wyłożyć kolejne 3/4 szklanki kremu. Przykryć trzecim blatem a resztę kremu kawowego wyłożyć na wierzch i boki tortu. Udekorować według uznania. Wstawić do lodówki.

0 komentarze: