Najlepsze muffinki jabłkowe

22 paź 2012

Dla tych co jesienią tęsknią za korzennymi smakami.

Najlepsze muffinki jabłkowe


Przepis z: http://www.food.com/recipe/the-best-apple-pie-muffins-ever-110506

Kruszonka:
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki stopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Cukier, mąkę i cynamon zalać masłem. Mieszać do uzyskania kruszonki. Odstawić.

Ciasto:
  • 1 szklanka brązowego cukru (muscovado)
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 duże jabłka, obrane ze skórki
W jednej misce wymieszać cukier, olej, jajko, wanilię. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, przyprawy i sól. Płynne składniki wlewać do sypkich jednocześnie dodając maślankę. Wmieszać jabłka pokrojone w kostkę. Napełniać foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości i posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez 25-30 minut, aż się zrumienią.

0 komentarze: