Sezamowe biscotti

16 lut 2012

W Tłusty Czwartek zamiast tłustych pączków zajadam chrupiące sezamowe biscotti.

Sezamowe biscotti


  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki kaszki manny
  • 3/4 szklanki ziaren sezamu, uprażonych na patelni
  • 100 g czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę, kaszkę, proszek, sezam, posiekaną czekoladę i mleko. Uformować z ciasta płaski bochenek, wyłożyć go na wysypaną mąką blaszkę i piec w 180 stopniach przez 25 minut. Pozostawić chwilę do lekkiego ostygnięcia, następnie pokroić bochenek na kawałki i piec je kolejne 15 minut (po połowie czasu przełożyć każdy kawałek na drugą stronę). Najlepiej smakują maczane w kawie z mlekiem.

0 komentarze: