Tarta z wiśniami i masą kakaową

30 sty 2011

Czyli kolejny eksperyment z cyklu "Zostały mi puszki mleka skondensowanego, co z nimi zrobić??".

Tarta z wiśniami i masą kakaową

SPÓD
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kardamonu
Wszystkie składniki szybko zagnieść; ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce a następnie wcisnąć w formę (o średnicy 26-28 cm) i piec w 190 stopniach przez 15-18 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

MASA KAKAOWA
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kakao
W rondelku rozpuścić masło; dodać mleko i kakao i gotować mieszając przez 10 minut aż powstanie gęsta masa. Wyłożyć masę na ostudzony kruchy spód.

MASA WIŚNIOWA
  • 300 g wiśni
  • 5 łyżek cukru (lub według swojego smaku)
  • 2 łyżki masła
  • ziarenka kardamonu (użyłam 5 strączków) lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masło roztopić w rondelku, dodać wiśnie, cukier i kardamon, smażyć. Dodać mąkę ziemniaczaną, mieszać aż powstanie masa o konsystencji kisielu. Wyłożyć wiśnie na masę kakaową. Na wierzch można zetrzeć skórkę z cytryny.

Babka serowa

18 sty 2011

Moje sernikolubne podniebienie dawno nie smakowało sernika, więc upiekłam babkę, która jest jego prawie substytutem. "Prawie" robi wielka różnicę, ale ta babka jest naprawdę bardzo, bardzo dobra. Przyjemnie wilgotna, z małą ilością proszku do pieczenia, tak jak lubię. A na sernik się czaję, już niebawem.. :)

Babka serowa

Przepis z forum cincin: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=13028
  • 250 g masła
  • 250 g cukru (dałam 170 g)
  • 5 jaj
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 250 g sera Philadelphia (ja użyłam sera śmietankowego, można upiec też np. z homogenizowanego)
Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Wlać ekstrakt waniliowy, dodać ser oraz wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej formy wysypanej np. bułką tartą (piekłam w keksówce o długości 30 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona.

Tarta z kajmakiem i truskawkami

14 sty 2011

Tarta dla wielbicieli kajmaku. Żeby przełamać jego ekstremalną słodycz zapiekłam na nim truskawki, bez cukru. A aby zapewnić tarcie efekt "chrup" - posypałam orzechami laskowymi. Eskperyment się udał, tarta jest przepyszna. Udanego weekendu!

Tarta z kajmakiem i truskawkami

SPÓD:
  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • pół łyżeczki kardamonu
Wszystkie składniki szybko zagnieść; ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wcisnąć w formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26-28 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut do zrumienienia.
  • 500 g truskawek (mrożonych nie rozmrażać)
  • 300 g kajmaku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 małe jajko
Kajmak zmiksować z masłem, mlekiem i jajkiem. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Na podpieczony spód wylać masę kajmakową. Na nią wyłożyć truskawki i posypać je orzechami laskowymi. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut (aż masa kajmakowa się zetnie).

Ciastka z żurawiną, figami i makiem

10 sty 2011

W celu walki z paskudnym choróbskiem postanowiłam coś upiec. Jednak każde ciasto, wymagające zbyt długiego mieszania, cudowania i czarowania wydaje mi się na razie nie do wykonania, więc stanęło na ciasteczkach najprostszych z najprostszych. Wypchałam je tym co kocham - suszonymi owocami i mam nadzieję, że pomogą mi odzyskać siły.

Ciastka z żurawiną, figami i makiem

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki brązowego cukru muscovado (użyłam jasnego)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 70 g suszonych fig, posiekanych na mniejsze kawałki (można je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie by zmiękły)
  • 3 łyżki zmielonego maku (używam gotowego suchego maku zmielonego)
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wanilię, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i solą. Wsypać mak, żurawinę i figi. Formować z ciasta kulki, wyłożyć je na blachę i delikatnie spłaszczyć. Piec 11-15 minut w 200 stopniach.