Do tego ciasta użyłam ostatnich w mojej zamrażarce owoców - wiśni. Teraz zamrażarka jest pusta i czeka na wypełnienie tegorocznymi owocami.
Ciasto jest lekkie, letnie, a dodatek moich ulubionych cukierków Michałków nadaje mu orzechowo-czekoladowy smak.
Ciasto z wiśniami
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g posiekanych cukierków Michałków
- 200 g wydrylowanych wiśni (lub innych owoców), mrożonych nie rozmrażać
- 75 g mąki
- 35 g masła posiekanego na małe kawałki
- 3 łyżki cukru pudru
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
6 komentarze:
z tymi Michałkami to naprawdę fajny patent!
a wczoraj moj mąż wciągnąl reszte michałków...co za pech !Twoje ciasto wyglada tak pieknie i pyszne!!!
z takim smakowitym dodatkiem michalkow, to musi smakowac pysznie:)
Fajny pomysł z michałkami:)
Ciacho z wiśniami to pycha pomysł. A do tego jedne z moich ulubionych w dzieciństwie (i teraz też) cukierków. Mniam:)
Pozdrowienia:)
tylko jeszcze kulka waniliowych lodów... ;]
Prześlij komentarz